dilluns, 7 de març del 2005

Dia Internacional de la Dona Traballadora



DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA?

Diferents estudis, ente ells l'informe del Banc Mundial Engendering Development, indiquen que els països que adopten mesures específiques per protegir els drets de la dona i incrementar el seu accés als recursos i a l'escolarització tenen índexs més baixos de corrupció i acumulen un creixement econòmic més ràpid que els països que no ho fan.

L'informe troba que països amb diferències més petites entre homes i dones en àrees com l'educació, el treball i els drets de propietat no només tenen nivells més baixos de malnutrició i mortalitat infantil, sinó que també els seus negocis i governs són més nets i assoleixen un nivell de creixement econòmic més ràpid.

El President del Banc Mundial, James Wolfensohn, conclou: No hi ha cap dubte en el meu cap que la qüestió més important a la majoria de països que tractem és l'alliberament de les dones; arreu on jo he estat és clar que si no treballes amb les qüestions de l'educació de les dones, de les oportunitats de les dones i dels drets de les dones, simplement no pots aconseguir un desenvolupament efectiu.

Ara bé, a la pràctica i pel que fa al món laboral, diferents informes de la UE constaten que:

  • A Sudàfrica, les dones estudien la meitat d'anys que els homes- A l'Amèrica llatina la majoria de caps de família que són dones a les àrees rurals, o bé no tenen terres o bé posseeixen petites parcel·les fragmentades de propietat. El mateix passa a l'Àfrica Subsahariana, on les dones són les més grans productores de cultius d'aliments.
  • Per tot el món en desenvolupament, les empreses dirigides per dones sovint estan descapitalitzades, tenen menor accés a crèdit i utilitzen menys ingressos i maquinària que les empreses dirigides per homes.
  • També aqui, a la UE les dones treballadores es concentren en determinats sectors i llocs de treball (segregació horitzontal) i en qualsevol indústria o sector, les dones estan infrarepresentades en posicions de lideratge ben remunerades.
  • Només 50.000 dels 500.000 investigadors que treballen al sector industrial a l'UE són dones encara que ja a l'any 2000 el 55% dels llicenciats a l'UE van ser dones.
  • Encara més, pel que fa a la política:

    -Al Congrés espanyol hi ha només un 28,29% de dones.
    -Al Senat espanyol són un 24,32% dones.
    -A Espanya hi ha un 6,98% d'alcaldeses.
    -Al Parlament Català aquesta xifra és del 24,26%.
    -Al Parlament Europeu un 34,38% de dones.
    -I la mitjana mundial en els Governs és d'un 6% de dones i en els Parlaments del 10%

Podem concloure doncs, que si les coses no canvien, hi haurà corrupció per temps!

Fonts: Informe del Banc Mundial. Conferència Dones 2000 Neyydea per a Barcelona Activa

Després de llegir l'acudit i el text anterior, dóna la teva opinió sobre la situació actual de la dona. Pots comentar quines coses creus que han canviat i quines coses penses que encara han de millorar molt, la teva experiència personal en el món laboral o familiar ...

1 comentari: